Maria Hulthén Music
bigphoto
Jag är riksspelman på fiol, klassiskt skolad violinist, sångerska, och kompositör. Min musikaliska grund har jag inom den svenska folkmusiken och särskilt låttraditionerna från Södra Dalarna…

Mitt gedigna och breda kunnande inom både den traditionella och nyskapande folkmusiken och vissången förmedlar jag till andra på ett inspirerande och glädjefyllt sätt. Jag brinner för att komponera körmusik – det finns en enorm kraftfullhet när en kör uppträder. Kommunikationen mellan de som lyssnar och de som uppträder blir stark, ofta infinner sig en magi som är svår att förklara – det har jag upplevt många gånger! Mina körverk, som även kan vara beställningsverk, framför jag tillsammans med körer, som jag på olika sätt arbetar med under en längre eller kortare tid.

Jag utnämndes år 1992 till Riksspelman med omdömet: ”För grant och stilfullt spel av låtar från Södra Dalarna” och jag är en av få spelmän idag som har lärt sig de gamla låttraditionerna från Södra Dalarna och kan förmedla dem vidare. Som tonåring var jag på turné till Kansas, Texas och Iowa med spelmanslaget Daldockorna. Jag har examen, Master of Fine Arts, från musiker- och solistlinjen vid Musikhögskolan i Malmö och har sedan min examen varit verksam som frilansande violinist bl a i de stora symfoniorkestrarna Kungliga Filharmoniska orkestern och Svenska Radiosymfonikerna.

Mina uppdrag som musiker och artist har varit av varierande slag; Jag har turnerat med den store körnestorn Eric Ericson och hans kammarkör, som äger världsrykte om sig. Tack vare goda vitsord från honom, kom jag att få studera violinspel för den berömda violinsten Camilla Wicks i San Fransisco. Jag medverkar vid olika tillfällen i Sveriges Radio, TV och vid skivinspelningar. Mitt fiolspel kan höras i den Oscarsnominerade filmen ”Så som i himmelen”. Mina körverk Ljus och Hopp – mässa i folkton, Böner i advent och Pilgrimsmässan Stenens lovsång har rönt framgångar. Min musik har många gånger jämförts med den engelske kompositören John Rutter samt Benny Andersson från ABBA.

De produkter och tjänster som jag erbjuder är konserter, workshops och kompositioner.