Dala FolkArt Information

Visa Dala FolkArt, Dalarna Sweden på en större karta
Södra Dalarna med sina förtrollande kultur- och naturmiljöer ligger ca 20 mil norr om Stockholm. En plats rik på upplevelser. Genom Dala FolkArts samarbeten får du tillgång till oförglömliga aktiviteter under Din vistelse.

Södra Dalarna med sina förtrollande kultur- och naturmiljöer ligger ca 20 mil norr om Stockholm och det tar ca 2 - 2,5 timmar att resa dit med bil, tåg eller buss. Från den internationella flygplatsen Arlanda kan Du ta tåget direkt till orter i Södra Dalarna eller flyget till Dala-Airport i Borlänge. Södra Dalarna är rik på upplevelser, kulinariska som natur- och kulturupplevelser. Genom Dala FolkArt och några av Södra Dalarnas hantverks-, aktivitets- och boende företag, som vi här vill lyfta fram, kan Du ge Dig själv kunskaper och minnen som berikar Dig för livet.

Prova på att smida ett eget bruksföremål på kurs hos Erik Vargtand i hans smedja Svartkonst i Bispbergshyttan. Erik Vargtand formger, designer och smider egna bruksföremål och skulpterar konstverk. Han arbetar mycket på beställning och deltar även på utställningar med sina verk.

Unna Dig något extra, en kulinarisk njutning, som Du kommer att behålla i Ditt hjärta hos prisbelönta kocken Victor Angmo vid Dala-Husby Hotell & Restaurang. Restaurangen har bl a fått utmärkelsen ”Svensk Mästarklass 2010” av Restaurangguiden White Guide 2010. På Klosters herrgård kan Du bo i genuin bruksmiljö från 1700-talet, höra forsens brus i en stillsam idyll med klosterruin och gammal park. Bo i miljön där uppfinnargeniet Gustav de Laval verkat och där han under 1800-talet lade grunden till två av sina främsta uppfinningar, vilka gav honom världsrykte, nämligen mjölkseparatorn och ångturbinen. AV-Lavals Ångturbin blev sedan företaget Alfa-Laval. Klosters herrgård ligger tillsammans med uppfinnargeniet och adelsmannen Christopher Polhems pittoreska Stjärnsunds Bruk utefter den vackra natur- och kulturvårdsleden Husbyringen – Sveriges första ekomuseum. Det berömda Stiernsundsuret, som konstruerats efter Polhems mekaniska princip, tillverkas fortfarande i Stjärnsund av Stiernsund-Ur Robert Goude. Lundgrens Kulturhus och Listmuseum i Gustafs förmedlar en närmare 120 årig gedigen hantverkstradition av tillverkning av ramlist, speglar och kornischer, som ofta guldförgylldes för hand. Listfabrikerna i Gustafs var under sin verksamma tid kända för sin kvalitet och sitt genuina yrkeskunnande runt om i världen och exporten till USA var stor.

Gustafs List och Kornisch AB är det företag idag som för traditionerna vidare och har behållit det unika yrkeskunnandet. Företaget är en av få fabriker som tillverkar kornischer med ornament. Maskinerna är mycket gamla och mönstren görs efter ett hemligt recept från 1800-talet för modern design. Man tillverkar även ramlister. En annan månghundraårig hantverkstradition som lever vidare genom bl a Gustafspinglan i Knutshyttan är klockgjutningen av pinglor i brons. Gustafspinglan är en mycket uppskattad gåva och kan förses med valfri text.

Den lilla idylliska och charmiga staden Säter - en av landets bäst bevarade trästäder – erbjuder boende och kurslokaler på Stadshotellet Säter. Säters innerstad andas historiens vingslag. Innerstaden är en idyll och är klassad som riksintresse för kulturmiljövården. Att ströva runt i gatunätet från 1600-talet, stanna till vid torgen, se trähusen och sommartid njuta av deras grönskande innergårdar förmedlar känslan av harmoni. Intill stadskärnan ligger sjön Ljustern med möjlighet till bad och rekreation och det vackra naturreservatet Säterdalen med sitt unika ravinsystem, som kan liknas vid en lustgård. I naturskön omgivning invid Ljusterns strand ligger Storgården Bed & Breakfast, med sina rum som är inredda i nordisk stil med ljusa färger. På området finns även kurslokaler och lunchrestaurang samt företaget Gåfood AB, som är en leverantör av näringsriktig mat till Dala FolkArts kurser.

Välkomna till Södra Dalarna!