Skrädderi Mari Sjögren
bigphoto
Jag är utbildad skräddare och har sedan år 1995 samtidigt med mitt skrädderi bedrivit kursverksamhet inom folklig sömnad. Jag är specialiserad på handsömnad, i synnerhet folkdräkternas olika sömnadstekniker…

Kvalitet, handsytt, naturmaterial och personlig kundkontakt genomsyrar mitt arbete. Mina kunskaper baseras på att jag utöver min skräddarutbildning kontinuerligt har fortsatt att undersöka och studera gamla bevarade dräkter bl a på Dalarnas museum och i dräktsamlingen på Gammelgården i Borlänge. Jag har särskilt undersökt hur de är tillskurna och vilka olika sömnadssätt som har använts. Jag har även detaljstuderat hur 1700-talets kvinnokläder är skurna och sytt upp några av dem.

Under åren har jag även utvecklat mitt konstnärliga uttryck genom att designa och nyskapa kläder, ofta inspirerade av folkdräkterna. Där kommer mitt stora kunnande till sin rätt i att använda gamla tekniker och snitt vid tillskärning, sömnad eller vid val av material. Mina nyskapade kläder är helt unika och tidlösa.

Jag arbetar i huvudsak med naturmaterial som ull, lin, bomull, skinn m.fl. Jag möts med respekt för mitt kunnande och har ett mycket gott renommé, vilket visas genom att mina kursdeltagare och kunder återkommer år efter år. Jag har kunder och kursdeltagare från hela Sverige och är även känd utomlands bl a har jag kunder i Japan och USA. Förutom att jag tar emot beställningsarbeten anordnar jag kurser både för grupper och enskilda i :

Handsömnadstekniker, t ex efterstygn, förstygn, fållstygn, tambursöm m fl.
Folklig sömnad, t ex skapa toile, personligt designade plagg m m.
Skräddarsy plagg, t ex av exklusivt sidentyg, brokadtyg, hemvävt tyg som deltagaren har.
I min folkdräktsbutik säljer jag folkdräktsmaterial.

Jag drivs av viljan att dela med mig av Södra Dalarnas rika kulturarv och vill föra det arvet vidare till nästa generation oavsett var i världen man bor.